Sannolikheten

När jag var liten hände det lite då och då att mina föräldrar tog med mig på Hasse Alfredsson och Tage Danielssons revyer och andra föreställningar där de var med. Jag minns väl att jag inte alltid förstod och hängde med, att jag ibland verkligen försökte förstå vad som var roligt när alla skrattade, men utan att alltid lyckas. Det var ju ganska avancerade politiska skämt ibland som var svåra att greppa för en åtta-nioåring.

Men jag älskade verkligen Tage Danielsson, och den här förstod jag!!, om kärnkraften och sannolikheten, skriven efter olyckan i Harrisburg 1979. Jag var nio år då – och den fungerar lika bra i dag. Hittade den på flera bloggar i samband med centerns omsvängning i kärnkraftsfrågan, och blev nostalgisk. Jag grät floder när han dog.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 reaktioner på ”Sannolikheten

 1. Tage var skicklig med ord, ja… men han var okunnig om kärnkraft. Allt detta låter väldigt lustigt men bygger på missförstånd och okunskap i frågan.

  Löftet var aldrig att det aldrig skulle inträffa en olycka. Löftet var att ingen någonsin skulle skadas. Och det var precis vad som (inte) hände i Harrisburg: ingen skadades, ingen dog… ingen fick cancer. Men det visste inte Tage. Han trodde fortfarande på den gamla myten om att det hade sagts att det aldrig skulle kunna ske ett missöde med själv aanläggningen.

 2. Galaxa

  Oj, oj, oj. Michael Karnefors. Vad är det för ”löfte” du talar om? Tage Danielsson har inte missuppfattat ngonting. Olyckan i Harrisburg ansågs så osannolikt att man inte förväntades tro på det! Som du säkert vet hade vi några år senare en olycka där det hände något, nämligen Tjernobyl. Den olyckan var det heller ingen som väntade sig, eller hur?

 3. Galaxa: Bullshit. Hela världen visste att grafitmodererade lättvattenkylda reaktorer som kör på oanrikat uran var livsfarliga. Det var därför vi förbjöd dem långt innan 26 april 1986. Du har att tacka Högsta Sovjet för att de inte trodde på Murphy’s Lag, vilket var anledningen till att olyckan inträffade.

  Alla vi andra gjorde det, vilket är anledningen till att Harrisburg aldrig skadade någon, eftersom man hade byggt skydd för just den eventualiteten! Om ingen todde att olyckan kunde inträffa, hur f-n kommer det sig då att man byggde skydd för den och att de skydden såg till att ingen skadades, hm?

  Kan du svara på den frågan eller har du bara skitsnack att komma med, precis som alla andra kärnkraftsmotståndare som inte har koll på verkligheten utan tyr sig till stand-up komedi i en vetenskaplig debatt?

 4. Hallå Galaxa? Väntar fortfarande på svar på frågan.

  Varför byggde man skydd, som höll olyckan innanför murarna så att den inte skadade en enda människa, om man inte trodde att den kunde inträffa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s