Starka berättelser från Gaza

mopris2
Mobilfoto: Anna Wester

Det var en känslofull kväll i går när Mohammed Omer fick Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2008. Gaza var i fokus, Mohammeds egna historia som är mer än vad en 24-åring skall behöva bära och så bilder och berättelser från den senaste attacken mot Gaza.

Mohammed började jobba som hjälpare åt internationella journalister som besökte Gaza och utvecklades till att själv bli fotograf och reporter. En av dem som samarbetat med honom i många år nu, sedan han var 18 år, är journalisten Lotta Schüllerkvist, tidigare DN, nu frilans.

Lotta var där och höll ett tal till Mohammed och berättade också om sitt senaste besök i Gaza. Hon visade bilder som var tagna av en palestinsk journalist samma dag som de israeliska trupperna skulle dra sig tillbaka, bilder som få har sett i Sverige, bilder av vit fosfor som regnar över människor som springer för sina liv. Lotta hade också besökt Shifasjukhuset och återgav några vittnesmål som nästan var för tunga att ta emot. Joakim Wohlfeil från Diakonia är också nyss hemkommen och delgav oss berättelser från lidandet i Gaza.

mopanel
Mohammed Omer, Lotta Schüllerkvist, Lars Gunnar Erlandsson (tidigare Mellanösternkorre SR) och Joakim Wohlfeil. Mobilfoto: Anna Wester

Jag är verkligen jätteglad att Mohammed får det här priset, det är han verkligen värd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s