Israeliskt basketlag mötte protester

Jag brukar ofta tänka på vad en israelisk vän från Tel Aviv brukar säga, att människorna där har det för bra, de behöver sällan påminnas om att de lever i ett land som ockuperar och förtrycker en annan befolkning. Jag tror att de senaste spontana protesterna som olika israeliska företrädare har mött runt om i Europa kan få många israeler att tänka till.

Här möts det israeliska basketlaget Maccabi de Tel Aviv av palestinska flaggor och talkörer som ropar bojkotta Israel, när de spelar mot Barcelona.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 reaktioner på ”Israeliskt basketlag mötte protester

 1. I Turkiet fick det israeliska basketlaget Bnei Hasharon exkorteras ut under polisbeskydd innan matched hade börjat. Även om jag har förståelse för aktionens anda så är är det i mitt tycke fel att agera på detta sätt på en neutral mark som idrotten (vanligtvis) är. Antingen borde man ha bojkottat matchen i helhet, eller så protesterar man på ett sätt som inte är våldsam. Inte i denna situation.

 2. Anna

  Den formen av protester som The Banana beskriver får nog desvärre helt motsatt effekt. Protesterna uppfattas som mot Israel som land och mot israeler som människor, inte mot den israeliska ockupationen specifikt. Det vore utmärkt om den här distinktionen kunde göras, istället för att vifta med Hamas- och Hizbollahflaggor och därmed underblåsa den israeliska högerns argument. Protesterna kring det svenska företaget i Barkan-industriområdet uppfattades faktiskt helt som en protest mot ockupationen, och eventuellt också Veolias (rätt?) del i tågprojektet i Jerusalem. Sånt kan i så fall göra mer skillnad, tror jag.

  (Så. Väntar nu med spänning på att få ägg och flaskor på mig.)

 3. ”Protesterna uppfattas som mot Israel som land och mot israeler som människor, inte mot den israeliska ockupationen specifikt.”

  Men Anna, palestinier är också människor, eller hur? Vi ser tydligt att det inte är Hamas som är inmurad utan 1,5 miljoner MÄNNISKOR som bojkottas av hela världen för att israeler ”vill leva i fred”!
  Nämligen, de israeler som aldrig har valt en enda regering under 60 år som var MOT olaga bosättningar.
  De israeler som nu kommer att välja mest extrema typer för sina ledare efter fosfor bombning av Gaza.
  De israeler som inte ens vet eller förstår att de lever på andras människors mark för att deras skolböcker visar någonting annat:
  Hampus / Motbilder: ”Nå, International Herald Tribune granskade de palestinska skolböckerna och fann att inget hat fanns i dem. Att inget hat finns har även bekräftats av Jewish News Weekly.
  Israeliska skolböcker däremot innehåller gott om hat vilket den israeliske professorn Daniel Bar-Tal konstaterade vid en granskning av 124 skolböcker. Dessa lärde ut att araber var “primitiva och underlägsna jämfört med judar”. Araberna “mördade”, “brände” och “förstörde”. De var “smutsiga”, “aggressiva”, “blodtörstiga” och “rånare”. UPI konstaterade också att israeliska skolböcker censureras för att inte säga något om fördrivningen av palestinierna 1948.”

  Källor han använde:

  http://www.iht.com/articles/2004/12/18/edavenstrup_ed3_.php

  http://74.125.77.132/search?q=cache:qUKulMMdtv8J:www.jewishsf.com/content/2-0-/module/displaystory/story_id/21480/format/html/displaystory.html+http://www.jewishsf.com/content/2-0-/module/displaystory/story_id/21480/format/html/displaystory.html&hl=sv&ct=clnk&cd=1

  http://www.amazon.com/Stereotypes-Prejudice-Conflict-Representations-Israeli/dp/0521807972/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1209102314&sr=8-1

  http://web.archive.org/web/20070823073327/http://www.upi.com/International_Security/Emerging_Threats/Analysis/2007/08/06/commentary_embarrassing_history/1248/print_view/

  Allt talar tydligt och klart att de israeler och deras land måste bojkottas för att få de att ändra sin stil mot sina grannar. Där ligger problemet inte där borta där man är van bara att peka på!

  Nej, inga ägg eller flaskor!
  Du är en intelligent mänsklig varelse som kan höra och se och borde mötas med respekt. Jag är ledsen att inom liknande ramar ingår även du och israeler som du. Men ni är minoritet, tyvärr.

 4. Malin

  Man bojkottade Sydafrikanska sportevenemang och även om det fortfarande finns stora klyftor i SA så fick alla protester och sanktioner effekt bla iform av lagstiftning mot apartheid och omvärldens uppmärksamhet och fokus. Det är klart att vi måste stötta Palestina på samma sätt. Bojkotta Israel!

 5. Hanna

  TACK SÅÅÅ MYCKET!!! Måste bara säga att det är det mest uppmuntrande att läsa denna blogg,varför? Jo, ÖVERALLT i media möter man den snedvridna bilden av ett förtryckt Israel som ”måste försvara sig mot terroristerna”. Jag är så evinnerligt trött på det att det är rena rama tortyren att se det hela tiden. TACK än en gång för din fina exponering av situationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s