Mohammed Omer får pris i Sverige..

muhammedlotta
Muhammed Omer tillsammans med Lotta Schullerkvist i Sjövik sommaren 2008. Foto: Anna Wester

Den palestinska journalisten och fotografen Mohammed Omer från Gaza tilldelas Reportrar utan gränsers Pressfrihetpris 2008. Ni som har följt min blogg ett tag har fått möjlighet att bekanta er med honom vid ett flertal tillfällen, speciellt i somras när han deltog i vårt årliga Sjöviksseminarium där vi diskuterar Mellanöstern under tre dagar på en folkhögskola i Dalarna. Mohammed var där och höll bland annat ett föredrag, Welcome to Hell, om situationen i Gaza. Sedan har jag skrivit om hur han på hemvägen utsattes för en svår misshandel av Israeliska soldater. Mer om detta står att läsa i Reportrar utan gränsers pressmeddelande här nedan.

Ett stort grattis till Mohammed Omer som är en viktig röst från det isolerade Gaza. Hoppas också att Sameh A Habeeb får något pris snart, Sameh som också är en ung journalist, var en av få som rapporterade dagligen under Israels senaste massaker i Gaza..


RUG:s pressfrihetpris till Mohammed Omer

Den palestinske fotojournalisten Mohammed Omer tilldelas Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2008 för att han med sin orädda rapportering ger röst åt Gazaremsans instängda och förtryckta folk.

Blott 24 år är Mohammed Omer en de viktigaste unga rösterna från regionen. Omer, bosatt i Rafah på Gazaremsan, rapporterar för en rad utländska medier, som Washington Report on Middle East Affairs, Pacifica Radio, Electronic Intifada, Morgenbladet, The Nation och Inter Press Service, han är också grundare av Rafah Today blog, http://www.rafahtoday.org/

Mohammed Omer är en objektiv och oberoende journalist som uppmanar palestinska ungdomar att inte fokusera på hat utan på fred med Israel.

I juni 2008 åkte Mohammed Omer till London för att ta emot 2007 Martha Gellhorn Prize for Journalism. I prismotiveringen hyllas Mohammed Omer för sitt arbete med att ”ge röst åt de röstlösa” och för att han ”varje dag rapporterar från en krigszon där han också är fånge”.

När Mohammed Omer återvände hem efter Europaturnén, då han förutom England även besökt Sverige, Grekland, Frankrike och Nederländerna. väntade en eskort av nederländska diplomater vid den israeliska gränsen för att se till att han skulle kunna återvände till Gaza utan problem. Istället greps han av den israeliska säkerhetstjänsten, som ifrågasatte varför han överhuvudtaget återvänt till Gaza. Omer fördes till förhör med israeliska soldater. Soldaterna misshandlade honom och siktade på honom med sina vapen och krävde att få hans prispengar på cirka 30 000 kronor. Kränkningarna och misshandeln upphörde först när Mohammed Omer svimmade, efter att i tolv timmar ha varit utan mat, vatten och toalett. Då fördes han i ambulans till sjukhus med skador bland annat på strupen efter att en soldat pressat sin känga mot hans hals.

Sedan november 2008 befinner sig Mohammed Omer i Nederländerna där han får medicinsk vård för de skador som uppkom vid misshandeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Mohammed Omer får pris i Sverige..

  1. Pingback: En bild från Gaza | Jinges web och fotoblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s