Svensk Israelinformation tycker att FN är en antisemitisk organisation

Jag har ännu inte återhämtat mig från debatten jag hade mot en företrädare för Svensk Israelinformation häromdagen. Nej då, så illa är det inte – det var en jättetrevlig tillställning som ordnades av Centerns ungdomsförbund i Stockholm, men det tog på krafterna för vi debatterade verkligen i tre hela timmar.. så min hjärna brann efteråt. Men jag var väldigt nöjd, ungdomarna hade så många bra frågor och när det gått två timmar ville de att vi skulle fortsätta så då kan man ju inte säga nej.

Stundtals var det riktigt jobbigt, allt är så extra känsligt nu med tanke på vad Israel gör i Gaza, och jag trodde att min motdebattör Martin som alltså den kvällen representerade Svensk Israelinformation (jag har tidigare mött honom som representant för Israelgruppen och jag hade fått veta att jag skulle diskutera med någon som Israeliska ambassaden fixat fram) skulle vara lite mer ödmjuk än han var.

Det jag blev mest förvånad över var nog hans klara ståndpunkt att FN skulle vara en antisemitisk organisation, något han sade sig grunda på EUs definition av antisemitism. Han fick många frågor kring det. Min uppfattning är ju att FN behandlat Israel med silkesvantar, trots att de brutit mot alla resolutioner och konventioner man kan tänka sig.

Om man nu kan tala om att vinna en debatt, så gjorde jag det 🙂 Inte för att jag skulle vara så bra på att debattera, utan för att jag har rätt. Jag tyckte inte att han hade mycket att komma med, och jag tror att publiken skulle hålla med mig.

Min störta rädsla var att jag skulle börja gråta, som jag gör allt för lätt. Men det hände bara en gång under tre timmar att det brast, det var när han försvarade bombningarna av Gaza..

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

19 reaktioner på ”Svensk Israelinformation tycker att FN är en antisemitisk organisation

 1. Bra jobbat! Det är inte lätt att debattera med folk som alltid anklagar de som inte håller med för antisemitism eller ljuger konsekvent om historiska fakta. Förhoppningsvis har de flesta tillräckliga kunskaper för att inte gå på sånt.

 2. inger

  Jättebra Anna!
  Jag har också nära till tårarna. Skönt att du klarade av debatten. Centern har ju flera rabiata israelvänner. Inte minst Fredric Federley.
  Jag undrar om grabbarna varit på Västbanken.
  Troligtvis inte.
  Hoppas att du sover gott i natt!

 3. Michael Diamant

  Hej!

  jag har varit på västbanken och det var därför jag vände mig mot den klassiska osanningen ”tar de bästa jordbruksmarkerna” som enbart används för att dra likhetstecken med sydafrika.

 4. Jag instämmer med kommentarerna ovan, verkligen jättebra! De som dessa Israelvänner inte förstår är att de genom att missbruka dessa begrepp tar ifrån dem dess verkliga betydelse och gör dem oanvändbara när de verkligen behövs. Ingen som är någorlunda funtad i huvudet kommer tro på att FN är antisemitiskt eller att alla som kritiserar Israel är antisemiter.

 5. Mansour

  Hej Anna!

  Man kan inte vara förlorare mot dem där, även om man skulle hålla tyst skulle de besegra sig själva, sådan är deras logik. Vet inte om du kollade panelen i davos debattera Gaza. Jag menar att du skulle börja storgråta om du hade hört Perez ljuga. Deras lögner är nu så blatanta att man måste vara en amöba för att inte fatta det.

 6. Bra Anna! Håller med om att FN är lite väl snälla och inte gör något när Israel bryter mot folkrätten, resolutioner osv… Nu vet jag ju inte vilka argument Martin hade för att FN skulle vara antisemitiskt, rasism kan ju spreta åt alla möjliga håll samtidigt förståss. Har dock inte sett det själv.

 7. Kolla in på http://www.pushingthelimits.se och läs om unga kvinnor som kämpar för tjejers rättigheter, möjligheter och säkerhet i konfliktområden, bla Isreal & Palstina.

  Unga kvinnor har redan begränsad rörelsefrihet och makt över sin kropp i dessa områden, precis som på de flesta andra ställen i världen, och när konflikter blossar upp förvärras detta ytterligare.

  Vh
  Emma Söderström, Kvinna till Kvinna

 8. Vet inte vad som är här ”bra jobbat”. Efter att jag läst era koments. ser man tydligt eran kunskaps nivå är lika noll; 0 ZERO !!!

  Om folkrätten är för er så viktigt, varför säger ni inget om när Hammas brytter mot folk rätten. Varför såg ingen era protester när Libanesiska armen bombarderade Palestinska lägger förra året. Där dog civila, där också – och vad säger ni folkrätts specialister?

  Skall ni inte ut och demonstera idag?
  när – ”Sri Lanka-sjukhus besköts” (för andra gången) -men vist i den konflikten fins inga judar så vem bryr sig.. eller hur?

  Min son var en gång i tiden anarkist – men då var han 18 år – nu är han vuxen och helst vill icke prata om det…:)) han skäms…

 9. Wieslaw, gör dig inte löjlig. Att den libanesiska armén bombade palestinier kritiserades av alla här. Många av oss skrev om det. Din kunskapsnivå om oss är uppenbarligen noll eftersom du inte känner till det.

  Jag förstår inte vad du försöker säga annars. Att du är för Israels folkrättsbrott i Gaza? Att det är fel att kritisera dödandet av 460 barn? Att du tycker att Israel ska fortsätta med sin ockupation och byggandet av bosättningar? Att du tycker att vit fosfor och klusterbomber är bra vapen att använda i tätbebyggda områden?

  Bäst att du förtydligar dig.

 10. Joakim

  Wieslaw. varför inte säga rakt ut att du bryr dig inte ett spår om SriLanka, men önskar mindre uppmärksamhet på Isarels övergrepp.(Däremot jobbar både RK,RB. OPC, Diakonia på plats i SriLanka, men det betyder ju inte de håller tyst om Isarel). Palestinagrupperna hör dessutom till de som tydligast tagit avstånd mot raketer och självmordbombare, och dessutom på plats. Det skiljer en hel del mot Hökmark, SII, Federly med flera som aldrig i sitt liv gjort en enda meningsfull insats mot extremister i mellnaöstern. Tänk vilken chock när någon berättar för Hökmark m.fl att de flesta i Hamas talar arabiska och inte påverkas av arga inlägg på svenska hemsidor. Heja Anna !!

 11. Svar till Hampus

  Kan någon av er förklara varför tar ni bort dem brev
  som inte passar era propaganda syfte?

  Du har inte bevisat än att det dog i Gaza 460 barn. Hur måpnga som dog för vi veta om några år när man verkligen undersöker saken. Likadant som det var med 5000 dödade i Jenin.

  Desutom – Ni har missat meningen med blogg. Meningen är att diskutera och inte den långa raden av ”ja – sägare”

 12. Wieslaw Kochanski

  ”oproportionerlig våld”

  För det första, är jag mycket förvånad över logiken hos dem vilka skriver om antal offer på den palestinska och israeliska sidan, som om större antal döda bland palestinier skulle ge dem automatisk rätt i denna konflikt. Lått oss titta på andra konflikter och vart den typen av logik kan leda.

  Under andra världskriget Tyskland förlorade 7 300 000 människor, men Storbritannien förlorade 16 gånger mindre (bara en halv million – 452 000). Om man tillämpar din logik Tyskarna hade rätt i denna konflikt – eller hur? Vad säger du om Norge som förlorade (om jag mins rätt ”bara” 10 000)

  Vist det är fel när människor dör!
  – men om Tyskland inte började med att anfalla Polen 1939, skulle Tyskland inte förlora 100 000 civila i Dresden, vilka dog under alianternas flyg attacker.

  Hitler bär skulden för dem dödade i andra världskriget Tyskar, lika så Hamas bär skulden för dem dödade Palestinier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s