Amnesty i Gaza, om liv och hus i spillror och israels användande av vit fosfor

Strax innan bomberna över Gaza slutade falla för den här gången, anlände ett undersökningsteam från Amnesty International till området, de kom in via Egypten. Det går att följa deras rapporter här.

I dag kan de med säkerhet säga att vit fosfor har använts över hela Gaza, vilket är ett brott mot internationell rätt. Vit fosfor får endast användas för att skapa rökridåer. Israel har skjutit det över tätbefolkade områden, FN-högkvarter och skolor.

Här är utdrag ur några av deras fruktansvärda vittnesmål:
Vid sjutiden på morgonen idag, torsdag, öppnade israeliska kanonbåtar eld mot Gazas kust, liksom de har gjort varje morgon. Trots att det antas råda vapenstillestånd har vi varenda dag sedan det inleddes för fem dagar sedan hört olika vapen avfyras. Igår fick vi veta att nio människor hade blivit sårade av beskjutning från en israelisk kanonbåt.

Abu Abdallah berättade att de soldater som tog över hans hem i Hay al-Salam (öster om Jabalia i norra Gaza) höll honom, hans hustru och deras nio barn som gisslan i källaren i två dagar.
”Vi hade inget vatten att dricka och soldaterna lät oss inte gå och hämta vatten. Vi var tvungna att ta vatten ur toalettanken med ett litet kärl för att de små barnen skulle få dricka. Jag gick flera gånger ut i badrummet och grät. Jag ville inte att mina barn skulle se mig gråta.

Den militära experten i vår grupp, Chris Cobb-Smith, som varit officer i brittiska armén i 20 år, var skakad över det han såg och över de israeliska soldaternas uppförande och uppenbara brist på disciplin.
”Gazabor har fått sina hus plundrade, vandaliserade och skändade. Dessutom har de israeliska soldaterna lämnat efter sig inte bara stora högar av skräp och exkrementer men också ammunition och annan militär utrustning. Det är inte det uppförande man väntar sig av en professionell armé,” sa han.

Andra läkare från sjukhuset sa att de hade sett patienter med egendomliga skador som såg ut att ha orsakats av ovanliga vapen (man spekulerar att ett av dem kan vara DIME-vapen* [Deep Inert Metal Explosive]) med effekter som de inte visste hur de skulle behandla. Patienter som borde bli bättre blev sämre. ”Vi hade åtta amputationer på en dag – i vanliga fall borde alla patienterna ha överlevt, men alla dog. Vi förstår det inte,” berättade en läkare.

En av kirurgerna förklarade att ”när främmande föremål kommit in i en kropp är kirurgernas råd att inte röra dem, men nu verkar det som om föremålen splittras och orsakar ytterligare skada, och patienten fortsätter blöda eller får gulsot. Detta är något vi inte förstår, och för att bota de skadade måste vi ta reda på vad man har använt sig av för att orsaka skadorna.

Inte långt därefter hade ett klassrum på samma våning blivit utbränt. Elden hade förorsakats av vit fosfor. Lyckligtvis kunde de som tagit skydd i klassrummet, däribland tre rörelsehindrade personer, ta sig ut därifrån.

Motbilder
Forum för frihet Dags för Israel att ställas inför rätta

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 reaktioner på ”Amnesty i Gaza, om liv och hus i spillror och israels användande av vit fosfor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s