Två tal från igår..

rosor
Foto: Anna Wester

Här är Lama Abu Iseifans fina tal från demonstrationen i går:

Vänner, jag önskar jag kunde stå här och berätta för er att bomberna förvandlats till rosor som faller över Gaza, jag önskar jag kunde säga att alla pansarvagnar förvandlats till traktorer för Palestinas bönder.
Men nej, det är blott en dröm. Det som faller över Gaza är inte rosor, det som faller över Gaza är fega bomber som dödar mitt folk. Och pansarvagnarna är fortfarande pansarvagnar som sätter skräck i dom palestinska barnen.

Även om man massakrerar 1.5 miljoner palestinier i Gaza så kommer fortfarande palestiniernas kamp mot ockupation glöda! Israel har aldrig slutat ockupera Gaza. 2005 gick dom ur rummet men omringade fortfarande huset! Det palestinska folket betalar priset för omvärldens misslyckande att få Israel att respektera internationell rätt.

Varför ska vi palestinier behöva acceptera att vårt land stulits, att vårt folk utsätts för etnisk rensning, hålls inspärrat i bortglömda flyktingläger och förnekas de mest grundläggande mänskliga rättigheter, utan att protestera och göra motstånd?

Det världen efter genom vad som händer i Gaza borde veta nu är att palestinier aldrig kommer att ge upp sin mark eller sina städer och byar. De borde veta att palestinier aldrig ger upp sin själ!

Namnet av alla martyrer är inristat i hjärtat av Palestina. Till dem vill jag säga att en dag kommer ni titta ner på ett fritt Palestina. Ett blomstrande Palestina. Jag väntar på återföreningen med mitt hemland Palestina. Ingen bomb, ingen pansarvagn kan någonsin ta rätten att drömma ifrån mig och världens palestinier!

Gaza var inte rädd. Vi böjer oss aldrig! Rätten ska komma och vår kamp kan aldrig kvävas!
Vår kamp är för ett fritt Palestina! Vår kamp för dig Palestina!

HÖJ ERA FLAGGOR FÖR PALESTINA! LÄNGE LEVE PALESTINA!

Och här är Per Gahrtons anförande:

Dags gå från ord till handling för att tvinga Israel följa internationell lag

Den israeliska krigsmaskinen har dödat nästan 800 palestinier, därav hundratals civila och barn. Ett dussin israeler har dödats. Alltså ett 70-tal dödade palestinier på varje dödad israel.

Föraktet för palestinska liv är skrämmande – och det tycks bara bli värre.

För fyrtio år sedan möttes rapporter om israeliska våldsdåd av förnekande. Allt tal om att flyktingarna 1948 hade fördrivits eller att palestinska fångar torterades avfärdades som antisemitiska lögner. Ockupationen påstods vara liberal.

När bevisen om israeliska folkrättsbrott blev övermäktiga kom en andra fas – man beklagade och försäkrade att det handlade om misstag.

Häromdagen berättade en utlandskorrespondent i Israel att när drygt fyrtio palestinier bombats ihjäl i en FN-skola, blev han kontaktad av israeliska talesmän. En förklarade att det hade skjutits granater från skolan. En annan hänvisade till en granatbeskjutning från en annan FN-skola en månad tidigare. En tredje påstod att det fanns Hamas-soldater i skolan. Ingen av de israeliska talesmännen förnekade våldsdådet, men ingen beklagade blodbadet.(Hz 8/1) Nej, man rättfärdigade massmordet – och skyllde på Hamas.

Men i Nürnbergtribunalen efter andra världskriget fick världen lära sig att det alltid är den som utför ett våldsdåd som är ansvarig. Det går inte att skylla på befäl eller fiender. Om så en fiendesoldat skulle gömma sig bakom ett barn är det förbjudet att mörda barnet.

Därför är det inte bara palestinska liv som står på spel i Gaza, det är principen om alla människolivs lika värde. När jag satt i EU-parlamentet hörde jag många högtidstal där det påstods att principen om alla människors lika värde är själva grundbulten i EU. Om det är sant måste EU att gå från ord till handling och sätta stopp för Israels ockupations- och våldspolitik:

1. Associeringsavtalet mellan EU och Israel måste suspenderas, inte minst den uppgradering som gjordes nyligen och som i praktiken är en sorts säkerhetspakt.
2. Det måste skickas skyddstrupper till Palestina.
3. EU och Sverige måste skicka räkningar till Israel för alla biståndsprojekt som förstörts av israeliska bomber.
4. EU måste prata med Hamas.
5. Det svenska vapensamarbetet med Israel måste avbrytas.

Israel struntar i ord och förmaningar. Det är därför Sverige och EU måste gå från ord till handling. För palestiniernas skull. Men i grund och botten också för alla människors skull, för världsfredens skull.

Tvinga Israel att följa folkrätt och FN-beslut! Stoppa blodbadet

Jinge: Israels brott mot mänskligheten fortsätter
Rawia Morra: Brev från Mohammed Omer

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 reaktioner på ”Två tal från igår..

  1. Pingback: Sätt fart på bojkotten mot Israel | Jinges web och fotoblogg

  2. Jo, Anna, den finns på you tube, men ljudet är så dåligt att man orkar inte lyssna :o(
    På Sergelstorg var ljudet underbar! Ren och fin… men den som filmade Andreas tal hade ingen bra ljud på sin kamera. Jag är ute efter hans tal… :o(
    Efterlysser det faktiskt om någon har publicerat skriftligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s