Stöd den palestinska idrotten – Sportbojkott av Israel!

palestinafotboll
Palestinska fotbollslandslaget spelade sin första hemmamatch november 2008 Foto: Anna Wester

Motion till Riksidrottsförbundets årsmöte 2009

2008 års avslutning kommer att gå till historien som det året när Israel återigen genomförde massiva luftangrepp mot det palestinska folket. Denna gång attackeras det belägrade Gaza. Flera hundra personer har dött och flera tusen är skadade. Den humanitära situationen försvåras genom omvärldens blockad av Gaza. Under sådana förhållanden finns det ingen möjlighet för den palestinska ungdomen att bedriva idrott.

I Gothia cup 2005 deltog för första gången i historien ett ungdomslag från Palestina. För dessa palestinska ungdomar var det en enormt stor händelse på samma sätt som det var för alla de ungdomar från hela världen som de träffade i Göteborg. En naturlig och självklar upplevelse för alla vid internationellt idrottsutbyte, men inte för den idrottande palestinska ungdomen. När palestinska lag försökte återkomma till Göteborg för att åter delta i Gothia Cup, 2006, 2007 och 2008 var detta omöjligt på grund av Israels ockupation av Palestina.

På liknande sätt drabbas det palestinska fotbollslandslaget i samband med internationella mästerskap. Laget har ingen möjlighet att spela eller träna i sitt eget land och spelare från Västbanken eller Gaza hindras från att delta på grund av Israel ockupationspolitik.

Israels belägring och anfallskrig mot Gaza och den olagliga ockupationen av Västbanken och byggandet av apartheidmuren i strid mot FN:s generalförsamling och domstolen i Haag gör det nästan helt omöjligt för den palestinska idrotten att verka. Så har det palestinska fotbollsförbundet inte kunna genomföra sitt nationella ligaspel på flera år. Palestinier nekas att passera Israels olagliga checkpoints och att samlas i större grupper som är nödvändigt vid matcher är förknippat med livsfara. När palestinska barn samlas för spontanfotboll utsätts de för beskjutning vilket i flera fall lett de att palestinska barn och ungdomar fått sätta livet till. Även idrottsanläggningar och klubbhus förstörs av ockupationsmakten. Under vinter – OS attackerades t o m det palestinska sportministeriet.

Detta är helt oacceptabelt.

Ockupationsmakten Israels agerande strider mot alla internationella konventioner. Under hösten 2008 blev det känt att svenska företag har fabriker på ockuperad mark. Som en följd av denna uppmärksamhet gick företagen direkt ut och meddelade att fabrikerna skulle flyttas på grund av att de låg på ockuperad palestinsk mark.

På samma sätt måste idrotten nu agera mot Israel på grund av deras brott mot den palestinska idrottsungdomen.

Att ha idrottsutbyte med Israel under nuvarande förhållanden strider mot Sveriges riktlinjer för internationellt idrottsutbyte. Svensk idrott accepterade inte apartheidsystemet i Sydafrika och bidrog genom en aktiv bojkott till att det upphörde. Som en följd av detta kommer nästa VM-turnering i fotboll genomförs i Sydafrika.

Vi kan inte som RIM tidigare föreslagit säga att detta är inte en fråga för RIM, eller att vi inte kan påverka saken. All erfarenhet av förändringsarbete i sociala och samhälleliga frågor visar att kraven växer fram underifrån. Så stoppades apartheidsystemet i Sydafrika och nu är det dags att visa att vi inte accepterar Israels agerande mot den palestinska idrottsungdomen. Därför uppmanar vi RIM:

• Att arbeta för att den palestinska idrottsrörelsen ges möjligheter att komma med i den internationella idrotten.

• Att uttala sig för en sportbojkott av Israel till dess att Israel upphör med sin olagliga ockupation av Palestina.

Göteborg den 31 december 2008

Proletären FF
Bengt Frejd

2 reaktioner på ”Stöd den palestinska idrotten – Sportbojkott av Israel!

  1. Pingback: Israel - en vansinnig nation | Jinges web och fotoblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s