Dålig nyhetsrapportering

Nödrop från vänner i Gaza och på Västbanken och bilderna från Al Jaazera English följde med mig hela natten och både i går och i dag har jag försökt att prata så lite som möjligt, eftersom tårarna aldrig är långt borta. Har demonstrerat i dag också, det kändes jättebra. Och timmarna på kontoret hann jag inte tänka så mycket eftersom telefonen ringde oavbrutet och mest handlade det om att förmedla kontakter till journalister. Jag hoppas att det ger något resultat också..

Jag är ju ofta rätt kritisk till media, men jag tycker att nyhetsinslagen på tv sedan attackerna mot Gaza började i lördags har varit katastrofala, värre än vanligt. Tidningarna är ju mer blandade, för oftast har ju tidningarna i alla fall någon journalist som är kunnig i frågan även om jag har hittat många fel i tidningarna också. Själv följer jag ju händelseutvecklingen via Al Jaazera och andra internationella kanaler och framför allt från palestinska källor, både personliga och nyhetsbyråer. Och det som sker nu, Israels attacker mot den lilla Gazaremsan är de blodigaste anfallen mot det palestinska folket på 60 år. Det är så grymt och brutalt att det måste beskrivas med bilder och direktrapporter innifrån Gaza för att ge något sånär rättvis bild.

I flera svenska nyhetsinslag har man istället valt att främst intervjua israeler och fokuset på de raketer som palestinier skjuter mot Israel är oproportionerligt. Hallå, över 300 människor har dödats och tusen skadats – 1,5 miljoner människor är instängda i en krigszon, hundratals F16 plan cirkulerar över deras huvuden och ingen vet var nästa bomb skall slå ner.. blod, skräck, rädsla, förtvivlan.. att då jämställa de palestinska raketerna med Israels krigsapparat är omoraliskt.

Något som också gör mig arg är att det knappt alls nämns att Gaza har varit under belägring, stängt och isolerat sedan 2006. Som att det inte är viktigt i faktarutor och bakgrundsbeskrivningar.

I dag pratade jag med en kille i Ramallah, de senaste dagarna har vi skrivit till varandra om vad som händer i Gaza, han har sagt att han har svårt att koncentrera sig på studierna – att han skulle vilja vara ute och demonstrera mot Israels attacker på Gaza, men istället envist sitter hemma med kurslitteraturen.. I går dödades en av hans närmsta vänner av israelisk militär i Nilin på Västbanken i samband med en solidaritetsmanifestation för Gaza, han blev skjuten. Det var svårt att hitta några tröstande ord.

Esbatis kommentarer: Massmord pågår
Jinge: 55 barn och 9 kvinnor bland offren hittills
Forum för Frihet: Om detta må vi berätta
Motbilder: Israelisk PR-kampanj för att lägga skulden på Hamas
Rawia Morra: Varje dag är den tionde Muharram, varje land är Karbalaa’
Pasteys Plats: Adresser till alla Knessets ministrar
Ung Vänster: Bjud in Hamas och släng ut Israel
PGS: Demonstrationer över hela Västbanken till stöd för Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 reaktioner på ”Dålig nyhetsrapportering

 1. Pingback: Demonstrationer mot Israel i hela Sverige | Svensson

 2. Malin

  Ibland undrar jag om journalisterna på TV 4 spelar dumma eller om de har betalt från Israel direkt. Jag kan inte låta mina barn (tonåringar) se på nyheterna. Vi brukar följa nyheterna och prata om det som händer i världen, jag är av åsikten att man skall låta barnen vara med… Men nu det går inte när informationen om dom fem små systrarna som blivit mördade tog 15 sekunder att framföra jämfört med de tre minuter det tog att förfasa sig över att det finns nu stora risker för Israeler att bli träffade av raketer som irrat sig ur sin bana!
  Barn som mördas Israel som kan komma att bli träffad…. man måste ju vara prostituerad som journalist om man går med på att förmedla nyheter på det viset.

  Jag gråter för människorna i Gaza och deras familjer runt om i världen, och jag sörjer att vi i detta århundrade med all teknik inte kan förmedla en korrekt bild i media!!!

  Tack alla bloggare (mest Anna som är bäst av dom alla!!!) och en och annan tidnings journalist!

 3. Pingback: Peter Karlberg : Fler försvarare av statsterrorism och rasism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s