Inga nazister på våra gator..

poliser
Här var det stopp för motdemonstranterna den 30 november. Foto: AW

Den senaste veckan har nazistiska grupper inte bara marscherat genom diverse städer, utan begått flera fruktansvärda våldsbrott. I lördags brände de ner kulturhuset Cyklopen i Högdalen och samma dag misshandlades två aktivister från Rättvisepartiet i samband med en flygbladsutdelning inne i stan.

Så här skriver RP om händelsen:
Utan föregående provokation kom ett 30-tal nazister springande mot en mindre grupp antirasister och gav sig på dem med grövre tillhyggen, sparkar och slag. De flesta undkom utan eller med lindrigare skador, men NC fick föras till sjukhus efter att nazister hade hoppat på hans huvud.

I måndags utsattes en familj i Högdalen för ett mordförsök efter att de tidigare hängts ut på en nazistisk hemsida. Någon/några satte eld på deras lägenhet trots att de ropade att de hade en treåring i lägenheten. Så här skriver syndikalisterna om händelsen:

Nazister försökte mörda fackligt aktiva och deras barn

1999 mördade nazister syndikalisten Björn Söderberg. Nu har de försökt igen. Två syndikalister från Stockholm – den ene tidigare styrelseledamot i fackföreningen Stockholms LS – och deras snart treåriga dotter tvingades klättra ut från sin balkongen på tredje våningen när nazister satte eld på deras lägenhet.

Fackföreningsmedlemmarna har innan händelsen varit uthängda på den öppet nazistiska sidan Info-14. Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som årligen arrangerar en stor nazistmarsch i Salem.

Strax innan klockan 21.00 måndagen 1 december hörde våra medlemmar ett plaskande ljud från hallen.

– Jag såg att någon hällde in en klar vätska genom brevinkastet och förstod på lukten att det var bensin, berättar en av dem. Jag skrek så högt att de inte kan ha undgått att höra: ”vi har barn här inne!”. Bara någon sekund senare tände de på.

I hallen hängde familjens vinterkläder, och det tog bara sekunder innan elden spred sig vidare till köket och vardagsrummet. Att ta sig ut genom ytterdörren var omöjligt.

– Vi fick fira ner vår dotter till grannarna på balkongen under, säger vår medlem. Vi bor högst upp på tredje våningen. Hade vi tappat henne hade hon dött.

Paret klättrade därefter ner samma väg. Bakom dem slukade elden ägodelar, minnen och framtidsplaner.

Våra medlemmar och deras dotter klarade sig mirakulöst utan skador, men det förändrar inte det faktum att någon eller några kallblodigt och överlagt försökte ta deras liv.

För sex månader sedan publicerade den öppet nazistiska hemsidan Info-14 namn och bild på våra medlemmar.

Polisen arbetar utifrån teorin att dådet var politiskt motiverat, och utfördes av samma gärningsmän som två dagar tidigare brände ner det frihetligt socialistiska kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Ärendet rubriceras som mordbrand.

Vår medlemmar har i sitt fackliga arbete verkat för antirasism och minskade klassklyftor. För detta skulle de enligt nazisterna straffas med döden.

Nazisterna bakom Info-14 är samma personer som driver organisationen Salemfonden, som den första lördagen i december årligen arrangerar Nordeuropas största nazistmarsch.

– De som arrangerar Salemmarschen är inga ofarliga individer med en lite avvikande åsikt. Det är personer som är ideologiskt övertygade nazister, uppenbarligen kapabla att mörda för sin sak, säger Ola Brunnström från SAC:s Arbetsutskott.

På lördag arrangerar de personer som försökte mörda våra medlemmar en marsch i Stockholmsförorten Salem. SAC uppmanar alla att ansluta sig till Nätverket mot rasisms motdemonstration klockan 12.00.

Låter vi nazisterna stå oemotsagda vet vi aldrig vem de attackerar härnäst.

SAC:s Arbetsutskott
2008-12-02

Samtidigt som nazisterna gör en framstöt och trappar upp våldet mot antirasister ser vi hur de främlingsfientliga partierna vinner stöd och flera opinionsundersökningar visar att Sverigedemokraterna skulle ta plats i riksdagen om det var val i dag. Jag tror inte att något av detta går att tiga ihjäl, utan alla former av rasism måste bemötas var det än dyker upp. Vi måste hela tiden visa att vi är fler och starkare och att vi inte accepterar detta. Lika viktigt som att gå ut och demonstrera är att ta diskussionerna i lunchrummet på jobbet till exempel.

Hoppas i alla fall att nazisternas fega attacker gör att människor vaknar upp och tar avstånd från de rasistiska partier och grupper som är på frammarsch..

Läs också Ali Esbati: Chockerande men logiskt: nazisterna härjar igen

DN, SvD

2 reaktioner på ”Inga nazister på våra gator..

 1. Malin

  Så viktigt
  Så otroligt sorgligt
  Så omfattande
  Så skrämmande

  Tack för att du tar upp det här på bloggen, vi måste vara många om detta ska stoppas!
  Föräldrarna till den unga killen i Salem som dödades och som Nazisterna har som anledning till sitt årliga korståg, har vädjat om att de ska sluta använda deras sons död som en ursäkt för att sprida nazist propaganda. Men vad är en människas vädjan om intigritet värd för dem…

 2. Pingback: Nazister försökte mörda barnfamilj! « MATONA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s