Demonstration för en bättre värld + mediekritik

Det har varit svårt att samla till stora demonstrationer i Sverige de senaste åren, så det är fantastiskt roligt att se bilder från demonstrationen i Malmö i går. Enligt tidningarna var det 10 000 personer som deltog. Så blir det när de stora fackföreningarna ansluter tillsammans med andra organisationer av olika storlek.

Jag missade tyvärr demonstrationen för jag hade redan åkt hemåt, så det blev inga bilder därifrån.

Jag kan inte låta bli att kommentera medias rapportering från demonstrationen, jag tycker den speglar hur man värderar nyheter generellt, vad man anser vara det viktiga. För mig är självklart det fantastiska här att så många människor samlas under paroller mot den globala kapitalismen för en bättre och rättivsare värld. Vill man inte uttrycka det så radikalt kan man väl åtminstone skriva att 10 000 deltog i manifestation för en bättre värld.

TT och Aftonbladet väljer att i rubriken ange att det var en massiv polisinsats och i ingressen att det bara förekom några små incidenter där flaskor kastades och i huvudtexten att polisen inte ingrep trots att några var maskerade. Mest relevant information får man ut av bildtexten. ”Allra längst fram i tåget gick svenska Transport som på sin banderoll krävde försvar av konflikträtten och nej till tvångsmedling”.

Det är faktiskt en galen rapportering från en demonstration som mestadels bestod av vuxna människor som representerar civilsamhällets stora och små organisationer. Men det i sig är tydligen ingen nyhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Demonstration för en bättre värld + mediekritik

 1. UVare

  Det intressantaste är ju att det dessutom var den största demonstrationen i Malmö sedan andra världskriget.
  Det var MINST 15000 pers i tåget. Och media sket i att skriva nåt om det.
  Bara TT som skrev om själva demonstrationen vad jag kunde se. Och de skrev bara om själva polisinsatsen. Ja och att facket stod längst fram och att några skrek att Castro är en skitbra kille. Sen att det kastades tre flaskor. Buhu liksom.
  Sen togs det inga bilder heller.

  Har anordnat små aktioner med ung vänster där vi varit sådär 5 pers med megafon och en banderoll. Då får vi fan mer uppmärksamhet t om.
  Då får vi ibland hel-och halvsidor med fet bild.
  Men ESF? En liten notis i princip. Och fett mycket borgerliga debattartiklar om att det inte borde få finnas.

  Blir arg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s