Om båtarna och palestinska bönder

Nu har SS Liberty och SS Free Gaza lämnat Gazaremsan och med ombord finns flera palestinier som inte lyckats ta sig ut ur det stora fängelset, bland annat en pojke som förlorat sitt ben när han träffats av en bomb och behöver vård. För första gången på 41 år har någon kunnat komma till Gaza via hamnen, en fantastisk manifestation. Aktivisterna har också lyckats få ett bra genomslag i media världen över mycket tack vare alla spännande personligheter som finns med ombord och så hårt jobb förstås. Jag är dock besviken på svensk media (nä hä?) som jag inte tycker har bevakat denna historiska händelse. Jag hade önskat att bilderna av jublande Gazabor som tar emot båtarna hade nått ut till svenskarna som en motbild till den gängse rapporteringen. Läs mer hos Rawia Morra.


Växthus i Jordandalen. Foto: Anna Wester

I går var jag på ett frukostseminarium hos Kooperation utan gränser, de hade besök av deras lokala representant i Palestina Khaled Daodi. Khaled berättade om hur det är att vara jordbrukare i Palestina och om Kooperationens/Sveriges stöd till att bygga upp det som förstörts av den israeliska ockupationen.

Det var intressant att bli uppdaterad om lägen och jättekul att träffa Khaled, sist vi sågs tog han och hans kollega med mig och två till på en fantastisk och lärorik, underbar och smärtsam resa genom Jordandalen. Det var när jag ledde en miljöresa i slutet av förra året som vi fick tillfälle att resa genom detta vackra landskap och möta palestinska bönder och deras hårda verklighet. Jag skrev ju om det på bloggen då och det blev även en artikel i Palestina Nu av Linnea Falk som var med på resan. Humlor för en bättre värld.

Det är en absurd ekvation. Israeliska militären förstör växthus, odlingar, vattenkällor etc.. och palestinierna tvingas köpa nytt – av Israel – med svenska biståndspengar. Kanske skulle regeringen skicka räkningen till Israel någon gång?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 reaktioner på ”Om båtarna och palestinska bönder

  1. hampuz

    Japp, ett klart misstag av dig. Desperata människor tänker oftast inte rationelt och nog har du väl hört talas om uttrycket ”först kommer maten och sedan moralen”? Bra att du ber om ursäkt dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s