Elvaårig pojke skjuten av israeliska armén

Ännu ett barn har dödats av israelisk militär, en elvaårig pojke i byn Nil’lin har skjutits till döds tidigare i eftermiddag. Israeliska armén har satsat stora resurser för att stoppa icke-våldsmotståndet mot muren på Västbanken och nu har det kostat en liten pojke livet. Många har skadats. Och omvärlden låter det ske.

Här är pressmeddelandet från svenska fredsaktivister på plats och längre ner artiklar och uttalanden om den fruktansvärda händelsen.

En elvaårig pojke dödades av israelisk militär i byn Nilin på Västbanken vid 17-tiden svensk tid idag. Enligt läkare sköts han i huvudet på mycket nära håll med skarp ammunition. Vittnen berättar att det omedelbart dödande skottet, som kom från en pistol, träffade pojken i tinningen.

Enligt källor på plats har israelisk militär efter dödskjutningen gått in i byn och ytterligare fem palestinier har skadats. När detta pressmeddelande skickas pågår fortfarande beskjutningen. På plats finns
svenska fredsaktivister.

Nilin blev känt i Svensk media i juni under en militär blockad av byn som innestängde även ett antal svenskar. Demonstrationer mot det israeliska murbygget har hållits nästintill dagligen i Nilin under de senaste månaderna under parollen ”summer against apartheid”. Barriären innebär inte bara ekonomiska påfrestningar för det stora antal bybor som har sina olivträd på området som förloras utan bär också på ett symbolvärde där olivträd som gått i arv i generationer jämnas till marken. 2004 fastslog
den internationella domstolen i Haag att barriären bryter mot folkrätten. De senaste händelserna är kulmen på ett allt kraftigare och mer vårdslöst våldsanvändande från israelisk militär och gränspolis i Nilin.

Tidigare imorse kännegavs att den israeliske brigadkommendanten Omri som under en demonstration i Nilin skjutit palestiniern Ashraf Abu Rahma i foten har stängts av från armén i 10 dagar. Abu Rahma var vid tillfället bakbunden och bar ögonbindel. Tidigare i veckan har pappan till den flicka
som filmade övergreppet arresterats av israelisk militär. Idag har även som den kanadensiske fredsaktivisten Victor MacDiarmid avvisas från Ben Gurion airport utanför Tel Aviv, efter att ha blivit arresterad medan han fotograferade en kvinnodemonstration utanför Nilin. Han har tidigare vid
två tillfällen blivit skjuten med gummimantlade stålkulor då han deltagit i protester utanför Nilin.

Maan News
Mustafa Barghouthi
Haaretz
ISM

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 reaktioner på ”Elvaårig pojke skjuten av israeliska armén

  1. Pingback: De fredslskande israelerna? | Jinges web och fotoblogg

  2. Kommer man igen att säga att det var ”misstag”, ”tekniskt fel”… eller kanske meddela om att ”utredningen är på gång”..? Ironiskt.
    Skrämmande att se Uffes video ovan, mer autentiskt än texten i artikeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s