Palestina i Sjövik


Muhammed Omer och Lotta Schullerqvist (bevakade tidigare Palestina och Israel för DN).
Foto: Anna Wester

För fjärde året i rad deltar jag i Sjöviksseminariet om Mellanöstern. Det är femte gången det arrangeras, jag missade första gången. Palestinagrupperna i Sverige är en av arrangörerna tillsammans med Sjöviks folkhögskola, Kristna fredsrörelsen, Judar för Israelisk Palestinsk fred, Palestinska föreningen i Stockholm med fler.. så jag är här i jobbet främst. Om det inte hade varit så, hade jag varit här i alla fall!

I år är vi ungefär 100 personer som under tre dagar skall lyssna till föredrag, mingla, äta gott, kanske bada och diskutera Palestina-Israel konflikten. Bland oss är många fantastiska gäster från Palestina och Israel. Bland annat är Muhammed Omer som jag skrev om i förrgår här, Angela Godfrey-Goldstein från Israeli Committe Against House Demolitions och Suleiman Al-Hamri från Combatants for Peace. Många duktiga svenska talare skall också hålla föredrag.

Seminariet inleddes klockan tre. Här är underbart vackert och många har badat. Några av de stora hjältarna är kökspersonalen som skämmer bort oss med fika, mat, fika, mat, fika..

Vart man än vänder sig så pågår en intressant diskussion och på väg från rummet till matsalen fastnar man i minst två viktiga samtal.. eller behöver man samla tankarna så kan man sätta sig ensam och softa någonstans. Jättetrevligt helt enkelt. Men jobbigt också, för situationen på ockuperad mark är så hemsk idag och stundtals känner man sig så uppgiven och maktlös. Temat i år är i alla fall Därför lever hoppet om fred i Palestina Israel – och svaret är just – tack vare alla eldsjälar som inte ger upp.

Seminariet inleddes med Muhammed Omers Wellcome to Hell, med bilder och berättelser från Gaza och det var lika jobbigt att se och höra andra gången. I morgon börjar vi dagen med att lyssna till Angela från ICAHD – en fantastisk israelisk organisation som arbetar mot ockupationen. Det ger lite hopp i mörkret.

Nu skall jag sova, märker att jag är seg som bara den och kan knappt skriva.. Jag har tappat mitt mobila modem, jag fattar inte hur – antagligen på tåget. Som tur var fick jag låna ett modem så att jag kunde koppla upp mig. Men jobbigt, man måste ju spärra och skaffa nytt. Klantigt. Jag återkommer när jag är lite piggare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s