Seminarium om Palestina/Israel i Sjövik

Är just hemkommen från tre dagars seminarium i Sjövik i Dalarna. Det har varit tre dagar fulla av politiska diskussioner, god mat och vacker natur – att solen sken var en härlig bonus! Det var ca 80 besökare (några kom och gick) och gäster från Israel och Palestina (både från Västbanken och Gaza).

Som avslutning antogs ett uttalande som alla kunde enas kring: Omvärlden måste agera för en rättvis fred

I år är det 40 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza, Östra Jerusalem och Golanhöjderna, och trots flera fredsinitiativ under åren känns freden i dag långt borta. Under helgen har det för femte året i rad arrangerats ett tredagarsseminarium på Sjöviks folkhögskola, där ett 80-tal personer med olika perspektiv; palestinier, israeler och svenskar med bakgrund i frivilligorganisationer eller politiska partier, träffats för att diskutera vad som kan göras för att komma närmare en fredlig lösning på Palestina/Israel konflikten med EU-systemet som utgångspunkt.

Salwa Duaibis från Mattingroup i Ramallah på Västbanken betonade möjligheterna att använda internationell rätt och EUs lagstiftning i arbetet för ett slut på ockupationen. Haggai Kupermintz från Haifa universitetet i Israel lyfte fram nödvändigheten av att bryta det israeliska folkets förnekelse av verkligheten och ändra seendet för att finna gemensamma vägar bland fredsvänner för att häva ockupationen. PLOs representant i Sverige, Salah Abdel Shafi, berättade om de förödande konsekvenser bojkotten av den palestinska myndigheten har för det palestinska folket med politisk instabilitet och uteblivna löner för offentliganställda. Kirsten Hjörnholm Sörensen som arbetar för europeiska kyrkliga biståndsorganisationer i Bryssel visade de möjligheter som finns inom EU-systemet för att påverka de olika instanserna.

EU måste spela en aktivare roll i arbetet för en rättvis fred och bildandet av en livskraftig palestinsk stat. För att det skall bli fred, måste omvärlden ta ansvar och den svenska regeringen bör spela en viktig roll i denna process. Men då räcker det inte med ord, utan det krävs handling!

Vi uppmanar därför Sveriges regering att inom EU-systemet verka för:

– Att den ekonomiska och politiska bojkotten mot den palestinska samlingsregeringen omedelbart hävs och att alla folkvalda palestinska politiker som sitter fängslade, omedelbart släpps.
– Att Israels förmånliga handelsavtal med EU suspenderas till dess att ockupationen upphör.
– Att EU agerar för att en fredsprocess återupptas med utgångspunkt i det arabiska fredsinitiativet.
– Att EU tillämpar respekt för internationell rätt i sina samarbetsavtal, vilket skulle sätta press på Israel.

Seminariet arrangerades bland annat av: Broderskapsrörelsen, Diakonia, Judar för israelisk-palestinsk fred, Kristna Fredsrörelsen, Palestinagrupperna i Sverige, Palestinska föreningen i Stockholm, Sjöviks folkhögskola, Södra Dalarnas FN-förening och Studieförbundet Bilda och med stöd av , Olof Palmes Internationella Center

I panelen Haggai och Salah, Lisa vid podiet och Nasrin ställer en fråga.

Salwa från Mattingroup

Shareef från Civitas i Gaza och George från Rapprochement Center i Beit Sahour

Joakim från Diakonia tolkar

Anna och Lisa från Palestinagrupperna i Sverige

Andra bloggar om: , , , , ,

16 reaktioner på ”Seminarium om Palestina/Israel i Sjövik

 1. G. Tikotzinsky

  ”För att det skall bli fred, måste omvärlden ta ansvar”

  Tikotzinsky säger: ”För att det skall bli fre, måste PALESTINIERNA ta ansvar…”

 2. A-K Roth

  Anna, man blir lite brydd över varför inlägg inte tas in. Är det för att du inte har godkänt inlägget, alltså att ”Comment moderation has been enabled. All comments must be approved by the blog author”? Kanske du inte har haft tid att svara på frågor.

  Hursomhelst, så undrar jag…

  1) vad gruppen som samlades kom överens om i det ytterst viktiga i att stoppa palestinskt våld mot palestinier och israeler.

  2) vilka strategier man diskuterade för att försöka garantera att det fortsatta stöd för Hamas ni yrkade på inte kommer att nyttjas till vapen och våld mot oskyldiga civila, alltså till terrorism.

  3) hur gruppen reconcilierar sina krav på sanktioner mot Israel med krav på det motsatta när det gäller Hamas.

  Noterar att inte en kommentar i din artikel rörde vid det våld jag talar om. Betyder det att det inte togs upp, togs upp och ursäktades, togs upp och fördömdes, togs upp och avfärdades som inte betydelsefullt?

 3. Anna Wester

  a-k roth, du försöker verkligen få det till att jag skulle stödja Hamas eller försvara våld mot civila. Jag känner mig kränkt av att ens behöva besvara det, men okej. Om du läst vad jag skrivit så vet du att jag inte stödjer Hamas, att jag personligen hoppades på de oberoende alternativen i valet och att jag helst av allt hade velat se Mustafa Barghouhti som president. Alla som hört mig tala eller läst mina texter vet att jag med kraft tar avstånd från allt våld riktat mot civila. Och att jag önskar det israeliska folket det bästa, fred och ett slut på ockupationen.

  Jag tror inte att en bojkott av den palestinska samlingsregeringen, byggandet av murar, utomrättsliga avrättningar, hundratals vägspärrar etc. leder till mindre våld från palestiniernas sida. Jag tror att den enda lösningen är att palestinierna får bilda en livskraftig stat utifrån 1967-års gränser. Att våldet i Gaza har ökat de senaste åren kom inte som någon överraskning för oss som varit där och sett hur palestiniernas situation blivit värre och värre. Israel har aldrig lämnat tillbaka Gaza, ockupationen har hela tiden pågått och skapat lidande, frustration och förtvivlan.

  Israel struntar fullständigt i FN, EU eller någon annan internationell instans, därför tror jag att man måste öka pressen på Israels regering. När det gäller handelsavtalet så finns det ett krav på att Israel skall respektera mänskliga rättigheter – vilket de inte gör. Därför bör avtalet frysas tills dess att ockupationen upphör. Dessutom myglar Israel med ursprungsmärkningen för att sälja bosättarprodukter mer förmånligt (de omfattas inte av avtalet) det har bevisats gång på gång.

 4. G. Tikotzinsky

  Anna,

  ”Israel har aldrig lämnat tillbaka Gaza, ockupationen har hela tiden pågått”

  Du har fortfarande inte svarat på om ”Gaza-är-fortfarande-ockuperat” teorin också gäller Falklandsöarna 1982. Då höll UK ögruppen under total luft och sjöblockad. Anser du något annat än att Argentina ockuperade öarna?

  Samma fråga gäller Berlin 1948. Sovjet höll Västberlin under total landblockad och hade fullständig kontroll över luftrummet. Anser du att Sovjet ockuperade de allierades zoner i Berlin?

  Om inte, vad är då skillnaden mellan de två exemplen och Gaza?

 5. A-K Roth

  Tack för svar. Ledsen om du känner dig kränkt. Vi förlorar alla på den bitterhet som finns i denna diskussion. Men det gäller människoliv, alla liv. Jag ser bara ingenting som styrker att du och din grupp tar i med någon proportionell kraft mot terrorgruppernas framfart mot egna och andra. Länk?

  Du är inte ensam om att känna dig kränkt. Att ignorera senaste tidens våld mot Sderot är en märklig miss, tycks det mig. Att tala om motattackerna utan det som lett till dem är ansvarslöst; tjänar bara till att sära. Att tala om muren/stängslet utan att tala om självmordsterrorn är oförsvarligt.

  ”…Israel struntar fullständigt i FN, EU eller någon annan internationell instans, därför tror jag att man måste öka pressen på Israels regering…”

  Om Israel känner sig isolerat och ensidigt skuldbelagt, hur tror du bojkott och sanktioner kommer att påverka dem?

  Struntar f.ö. inte PA/PLO, Hamas m.fl. grupper i FN, EU och alla krav på avväpning och stopp på terrorn? Ska du då inte vilja öka pressen på dem att stoppa våldet? Det verkar inte så. Även Diakonia är emot sanktioner mot ett Hamas som öppet signaleraqr fortsatt våld.

  Struntar du själv i risken att stöd går till vapen/korruption som under alla år under PLO och sedan 1994 under PA, undrar jag uppriktigt.

  Alla aspekter av denna konflikt är viktiga, inte bara ockupationen utan vad som ledde till ockupationen och vad som krävs (242) för att den ska stoppas. Under tiden kunde ni göra något gott om ni arbetade för palestiniers rättigheter utan att ta en extrem ensidig politisk ställning mot Israel.

 6. G. Tikotzinsky

  Anna,

  ”…byggandet av murar, utomrättsliga avrättningar, hundratals vägspärrar etc. leder till mindre våld från palestiniernas sida.”

  Statistiken talar ett helt annat språk:

  År 2002 – 451 israeler döda i palestinska terrorattacker

  År 2003 – 210

  År 2004 – 117

  År 2005 – 55

  År 2006 – 30*

  Min förklaring är att barriären-muren tillsammans med vägspärrar och israeliska militära operationer har varit mycket effektiva.

  Har du någon annan förklaring?

  *Officiella israeliska uppgifter

 7. Jinge

  Tikozinbsky!

  Det hade väl varit acceptabelt om muren byggts på 1967 års gräns. Men så är icke fallet som bekant.

  Och – kan du inte lista hur många palestinier som dött under dessa år oxo?

  Intressant att jämföra om muren skyddat även dem…

 8. Ida D

  Tikotzinsky,
  År 2006 dödades 30 israeler…
  Samma år var det 660 palestinier
  CIVILA, som dödades av israelisk militär.

  Man ”skyddar sig” från terror för att kunna begå terror brott helt fritt, med militären mot civila, eller hur..?

 9. G. Tikotzinsky

  Ida,
  Här är namnen på några av dina ”civila” som var beväpnade och/eller deltog i strider när de dödades:

  -Salah a-Din Hafez Mahmoud Suaftah
  -Husam Mahmoud Ibrahim ‘Issa
  -Amin Marwan Amin Makhluf
  -Muhammad (‘Eid) Amin Mahmoud Ramaheh
  -‘Alaa Ahmad Muhammad MakawiBashar -Hamidan al-J’abri

  Ytterligare 4-5 stycken dödades när de försökte undkomma arrest.

  Det var listan för december 2006, som jag valde på måfå.

  Det är nämligen så att av de 656 palestinier som dödades år 2006, så räknas mellan 60-80% som deltagare i den väpnade konflikten.

  Sorry, Ida. Du tycks ha fått fakta om bakfoten igen.

  Källa: B’tselem.

 10. JonasG

  G. Tikotzinsky!

  Du pratar om terrorism ,självmordsbombare jag gillar inte våld överhuvudtaget.

  Men självmordsbombare, granateld etc etc ifrån palestinerna är rent självförsvar. Israel har en toppmodern arme!

  Och trots allt, orsaken till att det är som det är. Beror ju på israel.

 11. Ida D.

  Tiko,
  En enda gång i livet svängde jag på din blogg (där jag var bjuden av dig) och då fick jag inte rätt att kommentera så fort du insåg att mina inlägg fick dig att sjunka liksom ”Titanic”… 🙂

  Du o dina vänner ljuger om palestinierna det som ni själva gör, så därför tycker jag att dina kommentarer borde ignoreras helt o hållet.

  Jonas G..!
  Palestinierna ska förtryckas, torteras, hållas under evighets ockupation, dödas från 300 till 1000 civila per år, vara utan mat, medicin, vatten, möjlighet att röra sig på sin egen mark…
  Men dom ska hålla käften också..!
  För att det ska vara fred i MÖ, enligt Tiko o en del andra, palestinierna borde inte synas, finnas o höras i överhuvudtaget.
  Så är det bara.

 12. G. Tikotzinsky

  Jonasg:

  Det skulle vara självförsvar, och därför helt OK, om palestinierna riktat sig mot militära mål. Palestiniernas, coh Israels, tragedi är att deras strategi är attacker mot CIVILA mål. Det är valet av mål som förvandlar dem till terrorister.

 13. Ida D.

  Ja, så är det! Äntligen RÄTT!
  Rätt Tikotzinsky..!

  Palestinierna borde ha välbeväpnad arme, modern militär utrusning, export av vapen från världens största krigs maskin, för att kunna syfta rätt..!
  Då skulle dom sluta använda sina hemlagade bomber o spränga sig själva i luften! Då skulle dom inte kallas som barbarer o terrorister!
  Då skulle vi ha en rättvis kamp mellan två parter i konflikten. Lika stora o starka bägge.

  Är det någonting som Tiko vill säga… eller ursäkta om jag missuppfattade dig.

 14. Kerner

  Det är ingen hemlighet att den lilla inbördeskriget som pågår i Gaza och Cisjordania ingår i en mycket välplanerad samarbete mellan Israel ,USA och Al Fatah .

  Mellan Israel bombarderar Gaza och riktar deras militar styrka mot Hamas , emellenan Al-Fatah försöker underminera Hamas regeringen och planerar sluta med den lilla samarbete med Hamas och isolera Hamas

  Al –Fatah försöker komma i närmare samarbete med USA y Israel det är bara en fråga om tid när USA kommer att stödja Al Fatah med vapen och pengar med syfte att bli av med Hamas regeringen .

  Det ligger i Al-Fatah interesse att försöka bli av med Hamas och tar den stora risken att samarbeta med USA och Israel och när de bli av med Hamas då kommer Al-Fatah att återta makten som de förlorade i en demokratik val .

  I så fall Al Fatah lyckas återta makten med våld och med samarbete från USA och Israel då kommer båda två länder att hjälpa Al-Fatah med miljoner dolar och lova de att bilda en liten Land som ska heta Palestina .

  För längue sedan Al-Fatah har dragit slutsatsen att den enda sätt att bilda en Stat är att samarbeta med USA och Israel och de korrupta och förradare från Al-Fatah kommer att sitta i regeringen.

  Hamas fösöker samarbeta med några Arabiska länder för att försöka lösa konflikten och försök er låna pengar från de , men nästan ingen Arabisk Land vill stöta sig med USA , den enda land i mellan östern som hjälper med pengar till Palestinier är Iran .
  De rika Arabiska länder som Kuwait, Oman , Saudi Arabien inte eller hjälper med några pengar til de fattiga och utmattade Palestinier .

  Saudi Arabien försökte medla mellan Al-Fata y Hamas med det ligger inte i Al Fatah intresse att bilda en enad national regerigen för att de vet att Hamas skulle bli mycket stark och i ställe de försöker komma i samarbete med USA i Israel som är Hamas fientliga och hjälper att underminera Hamas regeringen, det ligger inte eller i Egypten intresse en koalition regeringen mellan Hamas och Al-Fatah så man kan dra slutsatsen att inbördeskriget i Palestina kommer att bli en verklighet ,

 15. Ida D.

  Jag önskar verkligen att palestinierna har en annan valmöjlighet utanför Fatah & Hamas. Varken en eller annan sida har visat sig tillräckligt kompententa o lämpliga att leda ett folk.
  Olyckligtvis, palestinierna aldrig har haft någon tuff, skicklig, stark och flexibel ledare som kan sitta på internationella möte o höja sin röst för Palestina.
  Israel, under flera decennier har saboterat ett normal liv för palestinierna att dom lyckades aldrig utvecklas för att ha starka front-figurer. Dom levde bara i kroniskt fattigdom o kämpade för att överleva.

  Det att rika arabiska länder hjälper inte till palestinsk folk med pengar, är någonting som alla kan förstå: Efter 11/09 USA kontrolerar varje öre som är på konto av rika arabiska olje-pampar. Det är enda kungens konto som inte kontroleras.
  Skickar dom pengar till Palestina, kan dom råka illa ut – ”stöd till terrorism”. Det har hänt med andra rika människor också, liksom Cat Stevens (Yusuf Islam). Man kan skicka pengar till fatiga, men man kan aldrig garantera om vart pengarna ska hamna. Varje insats man gör, kan användas och misstolkas hur som helst.

  Man gjorde sitt bästa att bygga upp plan på hur ska man kontrolera hela mellanöstern. Nu, sitter hela nation i fängelse, tills dom dödar varandra av despiration o psykiskt påtryck.

 16. Anonymous

  Jag undrar bara vem som ockuperar vem? Och hur länge? 40 år eller 1700 år?
  Medan Israel var upptagen med gatlopp skiftades marken ut till kleti och pleti. Finns arrende avgifterna insatta på ngt konto tex.? Plus tusen övriga frågaor.
  Patrick Engström, barA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s