Soldater och bosättare aktiva under veckan


Nablus och flyktinglägrena runt omkring lider svårt under ockupationen. Här är en bild från New Askar Camp som jag besökte i januari i år. Yosef som arbetar på det barn och ungdomcenter som får stöd av Palestinagrupperna sedan många år, visar runt i lägret. Här är vi på en plats där flera personer dödades under israels invation 2002.


Israeliska armén har under veckan inte helt oväntat varit aktiva på Västbanken när det gäller att arrestera folk och en ung kille dödades i går i flyktinglägret i Askar. IDF (Israeli Defence Force) hävdade att han var beväpnad, men palestinier i lägret berättar att han var obeväpnad när han sköts till döds. Askar ligger strax intill den palestinska staden Nablus där de israeliska soldaterna gör intrång flera gånger varje vecka. När jag besökte Västbanken i januari i år fick vi vända om när vi skulle in i Nablus för då var armén inne i staden med massor av tanks och även då sköt de ihjäl en ung kille.

I veckan har också de israeliska bosättarna i Hebron på Västbanken tagit ännu ett palestinskt hus som ligger mellan gamla stan och bosättningen Kiryat Arba och International Solidarity Movement har rapporterat att två palestinier attackerats av bosättare från bosättningen Tel Rumeida. Bosättarna i Hebron är de mest extrema och våldsamma. Det är ungefär 400 bosättare i Hebron och 150 000 palestinier.

Jag återkommer och berättar mer om detta senare. Eventuellt skall jag få bilder från detta under dagen.