Husrivningar i Östra Jerusalem


Min kollega och vän Yvonne Fredriksson som arbetar för Palestinagrupperna i Jerusalem blev i morse vittne till hur israeliska bulldozers och grävmaskiner rev ett av husen i det kvarter där hon bor.

Här är hennes berättelse:

Åter igen: Ett palestinskt hus rivs i östra Jerusalem

French Hill är en av de första israeliska bosättningarna i östra Jerusalem och etablerades i januari 1968. Det är en av de tolv stora bosättningar som tagit över och bildar två ringar runt staden, en inre cirkel och en yttre som når långt in på Västbanken och helt isolerar det palestinska östra Jerusalem. Muren som byggs, alla vägar, checkpoints och bosättningar skär nu av Västbanken i två bitar.

Jag bor i French Hill där det fortfarande finns tre små gator med ett 20-tal palestinska hus. I morse vid 8-tiden då jag satt och år frukost hörde jag ljudet av maskiner som arbetade och strax efter ringde en vän till mig och sade att nu river man ett av dina grannars hus.

Jag gick givetvis ut med detsamma och försökte komma in på en av gatorna för att se vad som pågick, men blev genast stoppad av israeliska soldater. Gick då till ett grannhus och fick komma upp på deras tag för att se. Även där var soldater utposterade för att se till att ingen skulle få för sig att göra någon motaktion. Men där stod bara äldre kvinnor och män samt en ung kille som inte kunde göra något åt vad som hände.

I huset som revs bodde en äldre ensamstående kvinna som kanske investerat alla sina tillgångar i detta hus och tänkt leva där på sin ålders höst. Nu får antagligen lämna vänner och grannar och får flytta hem till något av sina barn som kanske bor utanför Jerusalem. Hur ska det gå för denna kvinna som nu förlorat allt hon har?

Allt sedan Israel ockuperade östra Jerusalem 1967 är det nästan omöjligt för palestinierna att få byggnadslov och därför bygger man illegalt då man måste ha någon plats att bo när familjerna och befolkningen ökar. Man räknar med att ca 10 000 hus i östra Jerusalem är byggda utan tillstånd enligt israelisk lag. Man räknar också med att fyra utav fem hus byggs illegalt varje år.

Men då östra Jerusalem enligt FN är under ockupation och enligt internationell lag har Israel ingen rätt till överhöghet över staden. Ändå fortsätter man att riva hus och förstöra livet för de människor som blir drabbade. Detta är inte det första hus jag ser förstöras och det lär inte bli det sista.

Det är allt för sorligt att se att det är en Volvomaskin som används för att förstöra huset och jag skulle vilja ställa en fråga till ledningen för Volvo om de anser det vara förenligt med deras policy att vara delaktiga i en ockupationsmakts framfart.

Jag vill uppmana alla er som är i Sverige och läser detta att framföra era protester till Volvo och uppmana dem att upphöra med sitt samarbete med Israel till dess att ockupationen upphör.

Yvonne Fredriksson Jerusalem 2007-03-20

Andra bloggar om: ,